Formel 1

När det kommer till bilsporter är det få som är lika actionfyllda som Formel 1. Konkurrensen är stenhård och förarna tävlar sällan på likadana villkor. I sporten är det så att varje enskilt lag, så kallat ”stall”, själva konstruerar bilarna förarna sedan tävlar i. Det finns flera populära stall i sporten – och bland de bästa finns Ferrari, McLaren-Mercedes, Renault och Williams-Renault.

Formel 1

Den mest prestigefyllda tävlingen i Formel 1 är VM. Med 19 stycken deltävlingar – så kallade Grand Prix – i 19 olika länder tävlar 22 förare om första platsen. I de fyra första Grand Prix har favoriterna tagit hem loppen. I det första loppet i Australien tog Nico Rosberg hem segern. Men i de följande tre har Lewis Hamilton vunnit. Tävlingen inleddes den 16 mars i år och kommer avslutas i Abu Dhabis Grand Prix den 23:e november.

Spaniens Grand Prix

Härnäst följer Grand Prix-tävlingen i Spanien. 20 kilometer från staden Barcelona finner vi banan Circuit Catalunya. Banan byggdes 1991 och är drygt fyra kilometer lång. Den utmanar ständigt förarna med skarpa kurvor på det mest oanade platserna. Trots att Nico Rosberg tog hem den första Grand Prix-tävlingen i Australien är Lewis Hamilton favoriten med 1.60. Men Lewis Hamilton får se upp. Historiskt sett har inte hans stall Mercedes vunnit Spaniens Grand Prix sedan 2005 – då med föraren Kimi Räikkönen. Förra året tog Fernando Alsono hem loppet med sin bil från Ferrari.

Revansch för Nico Rosberg

Nico Rosberg måste alltså ta hem ytterligare två lopp för att komma ikapp Lewis Hamilton, och han måste börja med att vinna i Spanien. På hans personliga twitterkonto re-tweetar han ett meddelande från en intervju där han hävdar att ”så länge han får en bra start har han en god chans att slå Lewis Hamilton i Spaniens Grand Prix”. Det återstår att se!