Speedway-VM

Den 2:e augusti äger finalen i lag-VM i speedway rum i Bydgoszcz i Polen. Sverige får i år nöja sig med att arrangera en kvalificeringstävling som hålls i Västervik den 27 juli.

Hemmanationen Polen hålls för närvarande som ganska klara favoriter, bland annat på oddssidan på Bet365. Danmark och Australien får räknas som de starkaste utmanarna till världsmästartiteln. De senaste 10 åren har titeln gått till Polen hela 6 gånger. Senast ett annat land vann var 2012 då Danmark tog hem segern i Målilla, men det året var inte Polen kvalificerat för finalen.

Det ser ut att kunna bli en jämn uppgörelse i år, förutsatt att alla tre favorittippade lag går till final. Det går inte att säga säkert vilka lag länderna kommer att ställa upp med, utan det får bli kvalificerade gissningar. Likaså avgör dagsformen mycket, men om vi utgår från hur speedwayförarnas resultat har varit i årets GP-tävlingar kan vi anta att lagen ser ut på följande sätt:

Danmark

Danmark har två förare i topp-tio, Nicki Pedersen på en 3:e plats och Niels-Kristian Iversen på en 7:e plats. Likaså har de Kenneth Bjerre på en 13:e plats och det är antagligen de som kommer att utgöra stommen i laget.

Polen

Polen har Jaroslaw Hampel på en åttonde plats, Krzysztof Kasprzak på en 10:e plats samt Adrian Miedzinski på en 18:e plats.

Australien

Australien har sin starkaste förare i Chris Holder som ligger på en 4:e plats i GP-tävlingarna. Tyvärr bröt han handleden för en tid sedan och efter att nyligen ha opererats kommer han vara borta i fyra veckor. Hans form kommer alltså att vara ytterst osäker. Förutom Holder är också Darcy Ward en mycket bra förare. Den 22 år unga föraren ligger på en 6:e plats i GP-serien. Troy Batchelor ligger på en 14:e plats och Jason Bunyan på en 21:e plats.

Om inte Chris Holder hade varit skadad så nära inpå lag-VM hade Australien haft en mycket god chans att ta hem segern, men som det ser ut nu lutar det mot att Polen vinner följt av Danmark. Det kommer nog däremot inte att avgöras förrän under de sista heaten.