Racingnytt

Racing är ett av våra absoluta favoritämnen som ni kanske redan förstått ifrån det vi tidigare skrivit om här på sajten. I denna artikel så tänkte vi ta upp några nyheter som vi tycker är värda att nämna.

Rekordsökare i Indy 500

Snart är det dags att sparka igång en mycket pigg 98-åring. Det handlar om Indy 500 som i dagarna körs på klassiska Indianapolis Motor Speedway. Under den gångna veckan så har förarna tränat på banan och i helgen kördes kvalen till själva loppet.

Men det är något annat som det snackas mest om. Nämligen hastighetsrekordet på banan, och då snackar vi inte varvtider. Det gäller maxsnitthastigheten under en period av loppet. Man snackar om att nå drömgränsen på massiva 230 miles per hour – motsvarande 370 kilometer i timmen.

Den tidigare segraren Heilo Castroneves säger att rekordet helt klart är möjligt att ta under årets lopp – något som också visat sig troligt under tränings- och kvalloppen då man legat och nosat på rekordet redan då. Han berättar att man under hela veckan legat på cirka 227 miles per hours men beräknar att under loppet så bör det vara möjligt att komma upp ytterligare 5 miles per hour.

Rospiggarna blir att räkna med

Inte riktigt lika fort går det i den svenska Elitserien i Speedway, men lika spännande är det ändå. Inför årets säsong så har den gamla mästarklubben Rospiggarna tagit sig tillbaka till Elitserien, men har inte förväntas kunna åstadkomma några stordåd under sin första säsong tillbaka i högstaserien.

Men redan nu så kan det vara dags för experter och motståndare att börja omvärdera Rospiggarna med tanke på hur man startat säsongen. I premiären slog man nämligen guldfavoriten Elit Vetlanda på hemmaplan och häromdagen så följde man upp denna seger med att slå tillbaka de nästan lika guldtippade Indianerna.

Och detta gjorde man trots att lagets enda storstjärna Andreas Jonsson som kör för det svenska landslaget, fick lämna in handduken efter att ha blivit påkörd tidigt under matchen. Speedwaysverige får se upp för Rospiggarna.

Kvinnlig Formel 1-förare snart?

Traditionellt sett så har vi inte sett speciellt många kvinnliga förare i Formel 1. Detta kan nu vara på väg att förändras i och med den brittiska föraren Susie Wolffs framfarter för Williamsstallet. Wolff har tidigare kört DMT men har nu fått chansen att delta i träningstester för Williams under sommaren. Vi får gå tillbaka så långt som till 1976 för det senaste tillfället då en kvinna körde ett Formel 1-lopp. Då var det italienskan Leila Lombardi.

Under någon av de kommande säsongerna så är det inte otroligt att Susie Wolff kommer att bli nästa kvinnliga förare. Just nu så är hon anställd som testförare för Williams, vilket innebär att man även skulle kunna kalla henne för reservförare. I Formel 1 så har man en försteförare, en andreförare samt en eller två testförare. Kanske blir det hennes tur nästa säsong.